Shine Embracing Exchange Koln

‘SHINE': STRALENDE ONTWERPEN UIT DE REGIO’S KEULEN-EINDHOVEN-MAASTRICHT

Tijdens PASSAGEN 2019 presenteert ‘SHINE by EMBRACING EXCHANGE’ 25 geselecteerde ontwerpers uit de regio’s Keulen, Eindhoven en Maastricht. Van 14 t/m 20 januari 2019 toont de expositie topdesign uit deze drie gebieden op de locatie Galerie Pamme -Vogelsang, Hahnenstrasse 33 in Köln. De openingstijden zijn dagelijks van 12.00 – 20.00 uur. Binnen de discipline sieradenontwerp treedt de stroming ‘Contemporary Jewellery’ steeds meer op de voorgrond. De ontwerpen in deze categorie verenigen ambacht met design en kunst en zijn niet per definitie draagbaar. De afmetingen kunnen variëren van kleine oorbel tot grootschalige sculptuur. De tentoonstelling onderzoekt hoe ‘Contemporary Jewellery’ zich verhoudt tot andere disciplines binnen de creatieve industrie die eveneens ambacht, ontwerp en kunst verenigen. De expositie ‘SHINE by EMBRACING EXHCANGE’ toont een scala aan sterk conceptueel design en onderzoekt de relatie tussen  ‘Contemporary Jewellery’ en ‘Contemporary Design’. Het meerjarig programma EMBRACING EXCHANGE heeft als doel Nederlandse en Duitse ontwerpers, makers en instellingen met elkaar te verbinden. Het programma richt zich op design hotspots Eindhoven, Keulen en Maastricht. Daarmee is een interregionaal netwerk van samenwerkende instituten opgezet.

EMBRACING EXCHANGE is geïnitieerd door Dutch Design Exchange Maastricht en Passagen Interior Design Week Köln. Het project is tot stand gekomen met financiële ondersteuning van Provincie Limburg, Gemeente Maastricht en Stadt Köln en is een productie van Maurer United Architects. Sinds 1990 wordt op verschillende locaties in de binnenstad van Keulen het design evenement “Passagen” georganiseerd. Vorig jaar namen meer dan 190 standhouders deel om nieuw werk in de vorm van exposities te tonen. Büro Voggenreiter is de initiatiefnemer hiervan en produceert dit evenement. De IMM Cologne (Internationale Möbel Messe) is een internationale, openbare meubelbeurs die elk jaar in januari in het expositiecentrum Koelnmesse in Keulen, Duitsland, plaatsvindt.

De primaire focus van de tentoonstelling ligt op hedendaags meubilair en interieurdesign, maar het toont ook innovatieve materialen en stoffen en de nieuwste architecturale lichtontwerptechnologie. Naast de Salone del Mobile in Milaan wordt de IMM Cologne beschouwd als een toonaangevende marktplaats voor verwante industrieën, namelijk meubelontwerpers, meubelbedrijven, meubelhandelaren, architecten en interieurontwerpers. De 2018-show had zo’n 1.250 exposanten en trok meer dan 125.000 bezoekers.De meubelbeurs in Keulen wordt georganiseerd door het Verband der Deutschen Möbelindustrie e.V. en werd voor het eerst gehouden in 1949.