In de regel van het bouwbesluit

odapark

Jeroen van Bergen
In de Regel van het Bouwbesluit
17 januari t/m 16 maart 2014

De solopresentatie van Jeroen van Bergen In de regel van het Bouwbesluit vindt plaats in de Projectruimte, het Theehuis en Beeldenbos van Odapark, center for contemporary art Venray.

Vernissage: zondag 2 februari 2014 om 15 uur. Hein Smedts, curator Architectuur van Schunck Heerlen geeft een inleiding over het werk van Jeroen van Bergen.

De installaties van Jeroen van Bergen ontstaan vanuit zijn eigen ruimtelijke ervaring van bestaande gebouwen, straten, wijken of steden wereldwijd. Anders dan binnen de architectuur hebben zijn installaties geen andere functie dan enkel het creëren van ruimte. De ruimtes zijn niet leefbaar, maar wel het beginpunt van al dat leefbaar is.

In zijn werk gaat het Jeroen van Bergen in eerste instantie om het maken, het scheppen zelf. Daarbij legt hij zichzelf fikse beperkingen op door te werken in een standaardmaatvoering van een eigen systeem: Toilet Modulair, de maten van het standaard toilet zoals die zijn vastgelegd in het Nederlands Bouwbesluit. De maatvoering is de norm voor de kleinst leefbare ruimte in een gebouw; 110 cm breed, 90 cm lang en 260 cm hoog.

De kunstenaar is op zoek naar ruimte als de minimale basis van het ervaren. Daarnaast gaat het om de vraag: Hoe kan ik de toeschouwer meer bewust maken van ruimte? In de afgelopen jaren werden Van Bergens werken gekenmerkt door een strakke afwerking, zoals in zijn mobiele sculpturen als Loempiakraam in het Beeldenbos van Odapark, of de schaalmodellen en maquettes van sloppenwijken. In In de regel van het Bouwbesluit toont de kunstenaar nieuw werk, Cabins; ‘de hut’ is wel te zien als begin van onze vorm van wonen: “Binnen de architectuur bestaat het begin eigenlijk niet meer”, stelt Van Bergen, “of zijn we het verloren in de tijd? Is het een andere manier om het begin als start van elk project te nemen? De hut als basis? Is dit in de regel van het Bouwbesluit? Een ruimte met vier wanden en een dak op een grondvlak. En met in een van de wanden een opening groot genoeg om de ruimte te betreden. En een opening om vanuit de ruimte de wereld in te kijken…”.